Ételkészítés a hagyományok útján

TokaBácsi Étek Múzeuma

TokaBácsi Étek Múzeuma

Vaduljunk! Őzpörkölt tíz főre.

Avagy egyūk meg Bambit?

2018. szeptember 07. - TokaBácsi

Egyik kedves vendégem kérdezte, hogy mit ajánlanék Neki. Én az őzpörköltet javasoltam. Mire Ő:

- Csak nem gondolja, hogy megesszük a Bambit?

Az én gondolatom az volt, hogy akkor ma éhen maradnak, mert ezen kívūl a napi ajánlatunk Malacka és Donald volt.�

A száz adagos receptemet (25 kg hús) bontottam le két kiló húshoz, - ez gyenge tíz főre való -bízom benne így is jól jönnek ki az ízek. Öt kilótól már biztosan. Így a két kilós recepttel könnyű számolni, szorozni, osztani.

Vadhoz ne használjunk darált csípőspaprikát. Ha szeretnénk kicsit pikánsabbra, csípősebbre készíteni, akkor fűszerezéskor tehetünk bele egy kevés frissen reszelt gyömbért.

roasted-2541723.jpg

A hagyma makói, a fűszerpaprika kalocsai legyen lehetőleg. Nem lehet édes, édes- nemes, csípős! A hivatalos megnevezése „Kalocsai különleges fűszerpaprika”. Nem lehet „sajátmárkás” terméke egy áruházláncnak. A Kotányi is jó, de abból sem lehet édes, stb. Sajnos az elnevezéseket már nem mindig írják rá. A fényes zacskós kalocsaiból az azonos mennyiségű csomagolásból a legdrágább általában a különleges. Ez a lelke az egész pörköltnek!

  • 1. A vöshagymát apróra vágjuk, (nem gépi eszközzel, mert akkor ikrás lehet a szaft) a zsíron üvegesre pirítjuk kis lángon, nehogy megégjen. 
  • 2. Beletesszük a receptben írt só felét.
  • 3. Belehelyezzük a kockára vágott, alaposan megmosott őzet, -(lehetőség szerint le is forrázhatjuk, mert akkor az íz és zamatanyagok a húsban maradnak. Ha nem forrázzuk, akkor a szaft lesz ízessebb.)- pirítjuk, enyhe kérget adunk neki, „pörköljük”.
  • 4. Megfigyelve, hogy nincs túlhevülve a zsír, beleszórjuk a fűszerpaprikát, megpirítjuk, vigyázva nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
  • 5. Felengedjük a vörösborral, beletesszük az apró kockára vágott paprikát és hámozott paradicsomot és a paradicsompürét.
  • 6. Az összes receptben írt fűszert beletesszük, a borsból tarthatunk vissza egy kicsit, a következő pont szerinti utóízesítéshez.
  • 7. Fél óra elteltével a levet megkóstoljuk, a fennmaradt sóval ízesítjük, vigyázva, nehogy elsózzuk.
  • 8. Kis lángon készítjük, ne forrjon, hanem finoman rotyogjon, szinte abáljuk.
  • 9. Nem engedjük fel vízzel!!!! A bornak és a zöldségeknek, valamint a húsnak van annyi leve, ammennyi a készítéshez kell. Végszükség esetén, ha túl forralnák kevés vizet tehetünk hozzá.
  • 10. Folyamatosan kevergessük, ügyelve arra, hogy ne törjük össze húst.
  • 11. A bogrács, illetve edény oldalára tapadt szaftot a fakanállal folyamatosan húzzuk bele a pörköltbe, mert ha megég a szélén, akkor a végterméket is kozmássá teheti.
  • 12. Az elején kell a szaftot kóstolni, esetleg utó fűszerezni, mert ha végén teszünk ilyet, akkor csak a szaft ízét javítjuk a húsét nem és fenn áll a veszélye az elsózásnak.

Sok sikert, jó étvágyat! A recept természetesen titkos!

  • Őz színhús 2,00 Kg
  • Sertészsír 0,40 Kg
  • Vöröshagyma 0,80 Kg
  • Fokhagyma 0,02 Kg
  • Fűszerpaprika különleges 0,08 Kg
  • Só 0,04 Kg
  • Paradicsompüré 0,08 Kg
  • Lecsópaprika 0,20 Kg
  • Paradicsom 0,20 Kg
  • Őrölt feketebors 0,004 Kg
  • Borókabogyó 0,004 Kg
  • Száraz vörösbor 0,16 Lit
  • Őrölt szegfűszeg 0,002 Kg
  • Őrölt szerecsendió 0,001
  • KgKakukkfű 0,001 Kg
  • Rozmaring 0,001 Kg

A bejegyzés trackback címe:

https://tokabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr6314228061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása